درباره تاریخچه بازی مافیا در ایران و جهان چه میدانیم؟
به عنوان یک طرفدار یا بازیکن حرفهای مافیا، مهم است که تاریخچه بازی مافیا را بیشتر بشناسید. درست است که کلمه مافیا شما را به یاد باندهای تبهکاری ایتالیایی میاندازد، اما جالب است بدانید که بازی مافیا اولین بار در روسیه طراحی شده است.
در این مقاله به شما میگوییم که این بازی اولین بار توسط چه کسی طراحی شد و چطور جای خودش را بین طرفداران بازیهای گروهی باز کرد.
تاریخچه بازی مافیا به کجا برمیگردد؟
همانطور که گفتیم بازی مافیا اولین بار در روسیه طراحی شد. حدودا 35 سال پیش (از زمان نوشتن این مقاله) یعنی در سال 1986 میلادی، یک استاد روانشناسی به نام دیمیتری دیویداوف (Dimitry Davidoff) بازی مافیا را طراحی کرد. هدف دیمیتری از طراحی این بازی، شناخت زبان بدن و عکسالعملهای مراجعینش بود.
دیمیتری در یکی از نامههایش به دوست خود اندرو پلاتکین (Andrew Plotkin) نوشته بود که اصلیترین دغدغهاش در اجرای بازی مافیا این بوده است که بازیکنان را مجبور به پذیرش اشتباهاتشان کند.
او همچنین نوشته بود که بازی مافیا بسیار جذاب است و هرچه جلوتر میروند نکات شگفتانگیزی بیشتری درباره بازی میفهمند.
از همان سالهای ابتدایی طراحی بازی، مافیا به سرعت در سراسر روسیه و اروپا طرفداران زیادی پیدا کرد.
تاریخچه مافیا در آمریکا
در بخش قبلی توضیح دادیم که دیمیتری خالق روسی بازی در نامهای به دوست خود اندرو پلاتکین، نحوه اجرای بازی مافیا را توضیح داده بود. اندرو پلاتکین در واقع خالق آمریکایی بازی مافیاست. البته پلاتکین در واقع نسخهای دیگری از بازی مافیا طراحی کرد و نام آن را بازی گرگینه (warewolf) گذاشت.
در دهه 90 میلادی بازی گرگینه در آمریکا به سرعت محبوب شد. بنابراین میتوانیم بگوییم که بازی مافیا از دهه 90 تقریبا به صورت همزمان در آمریکا و اروپا جای خودش را در بین بازیهای گروهی باز کرد.
مافیا در ایران
بازی مافیا در ایران حدودا دو دهه بعد از اختراعش، یعنی در سال 1380 وارد ایران شد. در آن سالهای بیشترین طرفداران این بازی گروههای دوستانه دانشجویی بودند. تا سالهای سال این بازی فقط در بین دانشجوها طرفدار داشت.
بعد از این کمکم در کافهها و مهمانیها هم سروکله مافیا پیدا شد. در نهایت هم در سال 1399 مسابقه «شهروند و مافیا» ساخته شد و از شبکه سلامت تلویزیون ایران روی آنتن رفت.
در سالهای اخیر این بازی در ایران طرفداران بسیار زیادی پیدا کرده است. مستندهای پدرخوانده و شبهای مافیا هم از دیگر نمایشهای تلویزیونی مربوط به بازی مافیا در ایران هستند.
چرا بازی مافیا تا این حد محبوب شد؟
شاید خودتان هم اگر کمی فکر کنید بتوانید حدس بزنید که چرا مافیا یک بازی بسیار محبوب است. اولین دلیل محبوبیت مافیا، گروهی بودن آن است. از طرف دیگر این بازی به کمکتان میکند میکند تا مهارتهای ارتباطی خودتان را تقویت کنید. چیزی که شاید در بازیهای گروهی دیگر کمتر پیدا کنید.
یکی دیگر از دلایل محبوبیت مافیا این است که به شدت هیجانانگیز است. اگر حتی یک بار این بازی را امتحان کرده باشید از میزان هیجان آن به خوبی اطلاع دارید. همچنین با کمک مافیا میتوانید مهارتهای دیگری هم بدست آورید. به عنوان مثال:
- مهارت گوش کردن
- مهارت تحلیل و استدلال
- مهارت رهبری و تصمیمگیری
مافیا و گرگینه چه تفاوتی با هم دارند؟
بازی مافیا و گرگینه هردو از انواع بازیهای استراتژیک و گروهی هستند که در آن بازیکنان باید نقشهای مختلفی را بازی کنند. این دو بازی در اصل شباهتهای بسیار زیادی با هم دارند و مبنای هردوی آنها یکسان است. اما تفاوتهای زیر بین این دو بازی وجود دارد:
1- تعداد بازیکنان: تعداد بازیکنان در بازی مافیا معمولاً بیشتر از بازی گرگینه است.
2- نحوه بازی: در بازی مافیا، گروهی از بازیکنان به عنوان مافیا شناخته میشوند که باید از بقیه بازیکنان پنهان بمانند و سعی کنند آنها را کشته یا حذف کنند. در بازی گرگینه، یک یا دو بازیکن به عنوان گرگینه شناخته میشوند که باید از بقیه بازیکنان پنهان بمانند و سعی کند آنها را کشته یا حذف کنند، در حالی که بقیه بازیکنان باید گرگینهها را شناسایی و از بازی حذف کنند.
3- نقشها: در بازی مافیا، نقشهای مختلفی وجود دارد که هر کدام وظیفه خاص خود را دارند. در بازی گرگینه، تنها یک نقش (گرگینه) وجود دارد.
4- زمان بازی: معمولاً بازی مافیا طولانیتر از بازی گرگینه است و ممکن است چندین دور طول بکشد. در حالی که بازی گرگینه معمولاً در یک یا دو شب (یک یا دو دور) تمام میشود.
تاریخچه سناریوهای بازی مافیا
سادهترین سناریو بازی مافیا با عنوان مافیا روسی شناخته میشود، همان سناریوی طراحی شده توسط دیمیتری دیویداوف است. در این سناریو بازیکنان گروه شهروند باید بتوانند بازیکنان گروه مافیا را پیدا کرده و از بازی خارج کنند. بازیکنان گروه مافیا هم باید خودشان را پنهان کنند. در آخر بازی با حذف همه مافیاها یا حذف (کم شدن تعداد شهروندان از مافیاها) همه شهروندان تمام میشود.
بعد از رسیدن مافیا به آمریکا، نقش های به این بازی اضافه شد که کمی بازی را جذاب تر کند. به سناریوی که در آمریکا طراحی شد سناریو مافیا کلاسیک میگویند.
نقشهای کلاسیک بازی اینها هستند:
- مافیای ساده،
- مافیای پدرخوانده،
- شهروند ساده،
- دکتر،
- کارآگاه
این نقشها معروفترین نقشهای سناریو کلاسیک هستند.
انواع سناریوهای جدید بازی مافیا
در سالهای اخیر، برای بیشتر شدن جذابیت بازی، سناریوهای دیگری هم طراحی شدهاند. سناریوهای بازی براساس نقشها طراحی میشوند. به عنوان مثال اضافه کردن یک نقش جدید به بازی میتواند یک سناریوی متفاوت ایجاد کند.
در اینجا چند سناریو معروف و جذاب مافیا که در سالهای اخیر طراحی شدهاند را نام میبریم:
- سناریو مافیای کلاسیک
- سناریو نوستراداموس
- سناریو مذاکره کننده
- سناریو بازپرس
- سناریو زودیاک
- اسکورپیون
- نقابدار
- سناریو اکسیر
همه این سناریوها نسبت به سناریو کلاسیک جدیدتر هستند و البته بازی مافیا را کمی پیچیدهتر میکنند.
تاریخچه بازی مافیا به ما چه میگوید؟
شناختن تاریخچه بازی برای همه بازیکنهای حرفهای مافیا یک پیام مهم دارد. همانطور که متوجه شدید بازی مافیا برای اولین بار توسط یک استاد روانشناسی طراحی شده است. بنابراین موفقیت شما در بازی، تا حد زیادی به این موضوع بستگی دارد که چقدر روانشناسی میدانید.
پس هرچقدر بتوانید مهارتهای روانشناختی خودتان را بهبود بدهید، بازیکن قدرتمندتری خواهید شد. به زبان سادهتر، هرچقدر در زمینه روانشناسی بیشتر مطالعه کنید، شناخت بیشتری نسبت به خودتان و همبازیهای خود در بازی پیدا میکنید.
نتیجه اینکه
مافیا یک بازی گروهی است که اولین بار توسط یک استاد رواشناسی در روسیه طراحی شد. نتیجه این بازی کاملا به قدرت تصمیمگیری، تحلیل و استدلال بازیکنان بستگی دارد.
همین موضوع باعث میشود بازی مافیا یا گرگینه از محبوبترین بازیهای گروهی در جهان باشد. برای اینکه بتوانید مهارتهای خودتان را در این بازی تقویت کنید، باید روی مهارتهای ارتباطی و روانشناختیتان بیشتر کار کنید.
نظرات خوانندگان